De God van de Hoop

 

Vandeweek las ik deze tekst: Romeinen 15:13 (HSV)
“De God nu van de hoop moge u vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven, opdat u overvloedig bent in de hoop, door de kracht van de Heilige Geest.”
Onze Vader is de God van de hoop. Hoop is de kracht die in ons werkt en helpt om door te gaan, ondanks problemen en tegenstand.
Waarom? Omdat die hoop een boodschap is van toekomst, doel, zingeving en van vrede. Om te beginnen hebben we een eeuwige vrede die voor ons klaarligt. Maar God geeft volgens dit vers ook nu al vrede in ‘onvredige’ omstandigheden. Die hoop spreekt in ons binnenste dat de Vader bij ons is in lijden, in vreugde, in moeite, en in overvloed, in rust maar ook in angst die je soms kan aanvliegen.
Telkens weer spreekt hoop. Als je de stem van hoop niet meer hoort: keer je naar de Vader, zoek hem, vul je met Zijn Woord. Bid in de Geest.
Nu staat hier dat het DE GOD van de HOOP is (GOD is het die de HOOP waarmaakt, bekrachtigt), die ons vult met vrede en blijdschap … in onze dagelijkse wandel van geloof!! Ons geloof mag vol van hoop, vreugde en vrede zijn. Dat is wat de gemeente in Kiev uitstraalt: aanbidden temidden van bombardementen. Dat is wat de gemeente in Afghanistan uitstraalt: groeien, evangeliseren ondanks dodelijke bedreigingen.
Grijp moed, weest vol van hoop. Een grote OOGST KOMT binnen. Echt. “… opdat u overvloedig bent in de hoop”. Wij zijn een hoop-baken. Een baken van hoop. Een persoon waar mensen terecht kunnen met hun vragen en nood. Wij hebben het Levende Antwoord, Jezus!
‘Ja maar Paul, dat is moeilijk. Ik heb de kracht niet.’ Daarom staat er aan het einde van het vers: “… door de kracht van de Heilige Geest”. Het is niet uit jezelf. Wat jij en ik moeten doen is onze ogen op Jezus houden (en niet op oorlog, geruchten van oorlog, pandemie of plandemie, wat het ook is dat onze blik wil afhalen van de Bron van hoop en toekomst: Jezus).
Hoe? Neem dagelijks tijd van stilte, aanbidding van Jezus. Voed je meer met het Woord dan met het nieuws. Bid in tongen. En meer…
Jezus houdt van jou en gelooft in jou,

Paul Immanuel en Annick Rooda