De rechtvaardige Vader – Dl2

Joh. 17:25-26 (HSV) “Rechtvaardige Vader, … 26 … Ik heb hun Uw Naam bekendgemaakt, en zal die bekendmaken, opdat de liefde waarmee U Mij heeft liefgehad, in hen is, en Ik in hen.”

Het blijft me bezighouden deze tekst! Waar de nadruk door mensen vaak (gevoelsmatig) gelegd wordt op ‘rechtvaardig = straf als je het fout doet’, biedt het juist enorme veiligheid om te weten dat de Vader 100% rechtvaardig is.

Ten eerste zal hij nooit zondigen en jou dus nooit iets aandoen of je grenzen overschrijden, je discrimineren of verwerpen, of…, simpelweg omdat dit zonde is. Hij gaat nooit voor minder dan 100%! Hij vermoordt niet, hij steelt niet, hij laat je niet vallen, hij blijft houden van zondaars, zijn scheppingsorde verandert niet. Liefdevol veilig.

‘Ja maar’, zegt iemand, ‘de Vader stuurt je wel naar de hel vanwege zonden’.

Okay, daar komt mijn ten tweede punt: Hij is dus Recht-vaardig en is zelf (gelukkig) de Recht-er. Nadat hij dus aangeeft dat geen enkele zonde acceptabel is, ook niet bij hemzelf als Vader, velt hij het oordeel over de zonde van de mens. Vervolgens stapt hij van zijn Recht-erstoel en geeft zijn leven, althans dat wilde hij, maar ineens klonk daar ‘Hier ben ik Heer, zend mij, uw zoon’ (Jes. 6). Dit zijn twee redenen waarom de Rechtvaardige Vader zo VEILIG, liefdevol en goed is!!

Gisteren sprak ik met iemand en hij legde me uit dat als hij dood ging het gewoon voorbij was. ‘Nou toch niet hoor. Daarna is het oordeel en kan je twee kanten opgaan: hemel of hel’, zei ik. ‘Dat geloof ik niet’, zei hij.
‘Wel het maakt niet uit of je het niet gelooft, het is de absolute waarheid’, zei ik met een brede lach.
‘Okay, maar dan zie ik het wel als het zover is’, zei de man.
‘Nou nee’, zei ik, ‘de keuze is namelijk niet aan God, maar aan jou, zolang je nog kan kiezen, hier op aarde. Want de Vader heeft zijn leven in zijn Zoon voor jouw zonden gegeven, zodat jij zelf de gevolgen voor jouw zonden niet hoeft te dragen’.

Dat is de prachtige realiteit van de Rechtvaardige Vader. Veilig. Betrouwbaar. Hij laat ons de handen aan het roer houden doordat wij zelf mogen kiezen. En liefdevol, want hij loste onze rotzooi zelf op (wat hij niet hoefde te doen), door zijn eigen rechtvaardige leven te besmeuren met alle viezigheid en zonde van de wereld, en de machten van de duisternis, en alle ziekten en bindingen.

Verkondig nu meer dan ooit het Evangelie van het Koninkrijk met grote vrijmoedigheid. De wereld en de duisternis doen hun best met grote vrijmoedigheid en grote leugens de zonde de wereld in te pompen. Waarom zouden wij nog zwijgen over die overwinnende liefde van de Rechtvaardige Vader en Jezus, en de Heilige Geest?

Veel liefs en rijke zegen van ons,

Paul Immanuel en Annick Rooda