‘Zaai een groot zaad in de kleine momenten‘, hoorde ik mezelf afgelopen zondag zeggen in de dienst. Jezus spreekt over een mosterdzaad, dat het kleinste zaad is. Maar hij zegt daarbij dat dat kleinste zaad, de grootste potentie heeft, de grootste mogelijkheden tot verandering. In dat opzicht is het dus een enorm belangrijk, groot zaad.

Misschien vind jij jezelf geen goede evangelist, kan je niet goed uit je woorden komen (vind jijzelf), durf je niet voor mensen te bidden en al helemaal niet voor genezing. Maar iedereen kan een groot zaad zaaien in kleine momenten. Wij zijn er heel bewust nog meer van gebruik aan het maken.

Bij een frituur staan en je bestelling opgeven, en dan zeggen: ‘allereerst wil ik je zeggen dat Jezus van je houdt’. Of een helpdesk medewerker bedanken voor de hulp en dan God’s zegen wensen (aan de telefoon of in de chat box). Een opdringerige verkoper aan de telefoon kun je een koekje van eigen deeg geven: ‘zeg, weet jij dat Jezus van je houdt en je eeuwig leven wilt geven?’

Een groot zaad in de kleine momenten. Moet je eens kijken hoeveel mensen geraakt kunnen worden door de God van Hoop en Vrede, als alle Christenen dit minstens een keer per dag deden… Revolutionair toch?

Ons leven, hoe we dat leven voor God, is een zaad. Als anderen mogen vloeken, waarom zou ik dan niet eens ‘halleluja’ zeggen, of ‘dank u Jezus’? Als anderen over hun passie voor natuur of voetbal mogen vertellen, waarom mag ik dan niet over de passie voor mijn Jezus praten.

Wat ik wil zeggen is dat ons dagelijks leven, de kleine dingen waarin we Jezus uitdragen, juist een groot zaad zijn. Wees je dagelijks bewust dat Jezus met je meegaat, en de Vader, en de Heilige Geest, en zich door jou heen willen laten ervaren aan mensen.

God zegt zelf dat geen woord leeg zal terugkeren naar hem, maar datgene zal volbrengen waartoe het gesproken is (Jes. 55:11).

Gebruik die kleine momenten om dat grote zaad te zaaien en we zullen een grote oogst zien.