‘God is altijd goed en trouw’.

 

Een aantal teksten hebben me beziggehouden tijdens de vakantie. Eén daarvan is de tekst in Jacobus 1:17 (HSV)
“Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader van de lichten, bij Wie er geen verandering is, of schaduw van omkeer.” Vanochtend dacht ik ineens aan een lied uit opwekking. Een oud nummer, 123. Ik begon het te zingen: ‘Groot is uw trouw op Heer, mijn God en Vader… er is geen schaduw van omkeer bij u…’. Al zingend kwam de tekst en realiseerde ik me ineens dat het Jacobus was.

God is goed. Al het goede komt van hem. Zelfs de goede dingen die God gegeven heeft, maar die door mensen misbruikt worden, want dat kan ook. Al het volmaakte is van hem. En hij verandert nooit! Hij overweegt dat zelfs niet. Daarom is hij zo’n vaste rots. Je weet wat je aan hem hebt. Ook als dingen wankelen of onzeker zijn; zijn beloften blijven bestaan. Zijn trouw houdt nooit op.

Het staat in de context (tekstgedeelte) waar Jacobus zegt dat God niet verzoekt met het kwaad. Dat kan hij niet, en dat staat dus in vers 17. In mijn 40 jaar zoonschap van God heb ik zo vaak de vraag gehoord, regelmatig klinkend als aanklacht: ‘waarom doet God er niets aan?’, ‘Als God goed is, waarom is er dan zoveel ellende?’, ‘Waarom heeft God mij mijn geliefde afgenomen’, en dergelijke vragen.

God bedient zich nooit van kwaad. Alle goede gaven en volmaakte geschenken, die komen van hem, van boven. Al het slechte, wel dat komt van beneden, duivels geïnspireerd en vrijgezet, en mensen die bewust of onbewust met hem meewerken. Het is ons hart waar we Jezus zo keihard nodig hebben. Deze belijdenis is de oproep van Paulus: “niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij”.

Laten we de goede belijdenis vasthouden, zodat zowel broeders en zusters, als de wereld weet dat onze God goed en trouw is tot in eeuwigheid. Ja, er zijn mysteries. Maar het blijft staan: ‘God is altijd goed en trouw’.

Veel liefs en rijke zegen van ons,

Paul Immanuel en Annick Rooda