Vorige week sprak ik over Jona. God had me bepaald bij dit boekje, maar ik had eigenlijk geen idee waarom. Ik las het een paar keer en vroeg hem wat hij ons wil duidelijk maken.
Wat er voor mij uitsprong was dat God onze houding verder op scherp wil stellen. Jona weigerde naar Nineveh te gaan omdat hij een gruwelijke hekel aan de stad en de mensen had. Zodanig dat je in hoofdstuk 4 bijvoorbeeld kunt lezen dat hij wachtte tot de stad verwoest zou worden. Dat was zijn hoop! Nineveh was de hoofdstad van Assur. Assur was bezig de toenmalige wereld te veroveren. De zonden van de stad waren walgelijk. Maar was zijn houding daarom gerechtvaardigd?
Wat de tegenstander en hater van mensen, de duivel, wil doen, is de kerk proberen op te zetten tegen de wereld. Hij wil heel graag dat we diep aanstoot nemen aan van alles wat er op dit moment gebeurt om ons heen. De zonde en een aantal negatief culturele veranderingen in de wereld.
Juist vanmorgen las ik weer dat God niet wilt dat ook maar iemand verloren gaat. Hij wilt het NIET, maar het gebeurt natuurlijk wel. Mensen mogen kiezen wat ze willen. Maar het drukt de diepe liefde en compassie van God de Vader uit voor zijn schepping. Hij haat de zonde, maar heeft de mens lief.
Wat Jona eigenlijk had moeten doen is de zonde en het geweld van de stad haten, maar met heel zijn hart de bekeringsboodschap prediken. Dat is het hart en de houding die God ook voor ons wil. Laat je niet meeslepen in en door je emoties. Laten die emoties ons eerder naar God toe dringen zodat we hem aanroepen om hulp voor onszelf in onze houding. Dat hij ons helpt het verlorene te winnen. Dat hij ons ook helpt onze mond te openen en waarheid te spreken in liefde. Jona sprak waarheid, maar absoluut niet in liefde.De boodschap is nog steeds (aan iedereen) ‘bekeer je’, maar dan vanuit diepe bewogenheid, omdat je weet waar het anders op uitloopt. Voor mij ligt hier een groeipunt, omdat ik dingen hoor en zie die me schokken en raken. Maar God is goed en voortdurend beschikbaar om ons te helpen.
In onze onvolmaaktheid is er wel hoop: Nineveh kwam desondanks radicaal tot geloof. Opwekking zal ook bij ons uitbreken.