Van heerlijkheid tot heerlijkheid

De Heerlijkheid van God. Heerlijkheid is Gods goedheid, en die goedheid uit zich in al Gods handelen en spreken. Het leidt tot genezingen, bevrijdingen, reddingen, herstel van traumas, verandering van steden, enz..

2 Corinthen 3:18 – “Wij allen nu, die met onbedekt aangezicht [omdat we Jezus hebben aangenomen] de heerlijkheid van de Heer [Jezus] als in een spiegel aanschouwen,
worden van gedaante veranderd naar hetzelfde beeld [van Jezus],
van heerlijkheid tot heerlijkheid,
zoals dit door de [Heilige] Geest van de Heer [Jezus] bewerkt wordt.” HSV

Dit vers spreekt over ‘veranderd worden’. Het woord daar betekent ‘van gedaante veranderd worden’, net zoals dat gebeurde bij Jezus, toen hij op de berg van de verheerlijking was. Hij ontmoette daar zijn Vader, en God sprak ook hoorbaar tegen hem. Bovendien waren daar Mozes en Elia verschenen. Heel wonderlijk en onbegrijpelijk:-)

Wat 2 Cor. 3 toont is hoe wij zo ook veranderd kunnen worden.

We hebben Jezus aangenomen. De bedekking is weggenomen en we kunnen hem ‘zien’ (sommigen hebben ervaringen dat ze hem letterlijk zien). We zien hem als in een spiegel. Als ik in een spiegel mezelf wil zien, wat moet ik dan doen? Mijn ogen richten op de spiegel. Dus wat hier staat betekent: mijn ogen, de ogen van mijn hart (ziel, hele wezen) richten op Jezus. Mij vol laten worden van zijn wezen, zijn gezicht, van wie hij is, door op hem gericht te blijven.

Dat wat je aandacht geeft groeit.

We veranderen van heerlijkheid tot heerlijkheid, tot heerlijkheid enz. Het is een proces. Waar je je op focust dat is wat je wordt. Richt je je aandacht veel op het slechte nieuws of roddel, of soaps, of TV, of (overmatig) op je werk… dan is dat wat je wordt.

En dan het laatste stukje: door, en met de hulp van de Heilige Geest, de Geest van Jezus. Hij werkt het in ons uit. De Heilige Geest is de Helper. Nodig dus vaak de Heilige Geest uit je te helpen veranderen en je te helpen de ogen van je hart, je ziel, je wezen, op Jezus te richten en gericht te houden.

In Lukas 10 staat dat Jezus tegen Martha zegt dat slechts één ding noodzakelijk is: in Jezus’ nabijheid zijn en van hem drinken en ontvangen (Joh. 7:37-39). Al het andere goede komt daarna. Daarvanuit.

Veel liefs en rijke zegen van ons,

Paul Immanuel en Annick Rooda