Voor alles is er een eerste keer

Op 30 juni spraken we over de Heilige Geest en opwekking. We staan e nooit bij stil, maar voor alles in de Bijbel is er een ‘eerste keer’ dat het gebeurt. Dat betekent dat de mensen bij die eerste keer geen idee hadden wat er gebeurde, omdat het nog nooit eerder was gebeurd. Waar wij voor moeten uitkijken als Christenen, is dat we iets wat nieuw is niet onmiddellijk afwijzen, simpel omdat we het niet kennen.

Kijk eerst eens naar Noah! God gebood hem een Ark te bouwen op een berg, omdat er een dag ging komen dat het zo heftig zou regenen, dat de hele aarde onder water zou komen te staan en dat alles zou sterven. Behalve waterdieren en alle mensen en dieren in de Ark. Nog nooit was er een overstroming geweest. Nog nooit had het geregend… ‘huh, wat is dat, regen?’ Het sleutelwoord over hoe Noah zich voorbereidde op het onbekende, het ongekende, was gehoorzaamheid. God had hem een bevel en de nodige uitleg daarbij gegeven. Vervolgens was Noah 100 jaar gehoorzaam aan dat woord en bouwde de Ark.

En dan de discipelen! Ze waren nauwelijks gewend aan het feit dat Jezus (blijkbaar) ook God was, hoewel ze altijd geleerd hadden: ‘God is Eèn God’? En dan begint Jezus ineens over nóg een God: God de Heilige Geest. En om het nog spannender te maken vertelt hij dat ze in tongentalen zullen spreken als de Heilige Geest op hen komt. Nog nooit eerder is er iets dergelijks gebeurt: een taal spreken door de Heilige Geest, die je niet geleerd hebt. De spraakverwarring in Babel was de enige referentie van een blijvend talen wonder. Maar geen onverstaanbare gebedstaal.

Maar Jezus helpt. Hij heeft een opdracht: wacht in Jeruzalem tot de belofte komt. En ze gehoorzaamden, niet wetende waar ze nu eigenlijk op moesten wachten, behalve dat hij Heilige Geest heette. Geen idee wat er zou gaan gebeuren, behalve dat ze kracht zouden ontvangen (hoe dan??) en in tongen zouden gaan spreken.

Snap je?

Wat wil de Heer nu zeggen voor ons?

Ook de opwekking die in de kerk zelf komt, zal zijn als bij Noah en als met Pinksteren: onbekend en krachtig, glorieus en machtig. Met gebeurtenissen die ons stomverbaasd zullen laten staan… Net als in Handelingen 2 (lees maar wat er staat over verbaasd zijn etc.).

Wat we nodig hebben in de komende bewegingen van God is GEHOORZAAMHEID en God vertrouwen. Zoek mijn aangezicht, mijn hart, zegt God. Waarom?? Omdat als je ogen op Jezus zijn, je zult herkennen wat van Jezus komt. Wat we nodig hebben is een hart en denken dat zich realiseert dat God enorm groot en machtig is, alles kan, en zijn kerk wil genezen en miljarden mensen wil winnen voor zijn Familie, zijn Koninkrijk! Zijn heerlijkheid (en hoe ziet dat er uit?) zal de hele aarde bedekken, zoals de wateren de zee.

Heilige Geest KOM!!