Vrede en rust in de gevangenis !

Handelingen 16:25-26 (HSV) “En omstreeks middernacht baden Paulus en Silas en zongen lofzangen voor God. En de gevangenen luisterden naar hen. 26 En er vond plotseling een grote aardbeving plaats, zodat de fundamenten van de gevangenis bewogen werden; en onmiddellijk gingen alle deuren open en raakten de boeien van allen los.”

In de gesprekken met veel gelovigen, merk ik dat velen hetzelfde ervaren als wat ik zelf ervaar. Alsof er een soort ‘gevangenis’ is. Niet letterlijk, niet dramatisch, maar alsof de koers verandert, maar je weet niet waarnaar toe. Het schudt, het gaat niet meer zoals voorheen, je vraagt je af wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Bepaalde omstandigheden willen maar niet veranderen of doorbreken… wat is dat nou?

Soms staat God dit soort periodes toe of creëert hij ze zelfs, omdat hij juist wel met zijn plan voor jou en voor zijn Koninkrijk bezig is. Wat het ook is dat in jouw leven als zo’n gevangenis voelt, doe wat de mannen hier deden: aanbidding en gebed. Het resultaat was een aardbeving, open deuren en opwekking in een familie.

Jozef zat ook in zo’n (nogal lange) gevangenis tijd. Totdat geestelijk de aardbeving plaatsvindt en hij in een paar uur tijd van vals beschuldigde slaaf, die uitzichtloos in de gevangenis zit, tot de op één na machtigste man van de toenmalige wereld wordt.

Wat hij leerde was trouw te blijven aan zijn God en zich niet over te geven aan bijvoorbeeld seksuele perversiteit van de wereld. En God gebruikte die tijd om het geloof en vertrouwen van zijn vriend Jozef op te bouwen voor de taak die vóór hem lag.

Wat het ook is dat in jouw leven als een gevangenis voelt, of misschien zit je er echt in, God verspilt niets! Het is een kans te groeien in trouw, en in gebed en aanbidding God te zoeken. Door alles heen is zijn plan voor jou zich aan het ontvouwen en bouwt hij jouw geloof en karakter daarvoor op. Je bent niet afgeschreven. Je bent niet gediskwalificeerd. Je bent niet een slechte Christen. En als je in een gevangenis zit door eigen zonde of stommiteit, dan is het nu de tijd je ervan te bekeren, radicaal, en God aan te roepen. Hij zal dan zeker antwoorden.

‘Heer, ik geef me over, ik aanbid u en dank u voor uw goede plan. U bent altijd goed, ik vertrouw u. Hier ben ik Heer, zend mij!’

Lieve groet, vrede en rust in de ‘gevangenis’!