[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

WB01 Identiteit -1- Wie Ben Ik

Door Paul Immanuel

Exodus 3 en 4 beschrijven hoe Mozes door God werd geroepen terug te gaan naar Egypte, waar hij eens een invloedrijke prins aan het hof van Farao was. God wilde dat Mozes Israel ging leiden naar het beloofde land. Maar leef je eens even in Mozes in. Zijn ouders waren gedwongen hem als baby te vondeling te leggen, hopende dat een Egyptenaar de baby zou vinden en ervoor zou zorgen. De Farao had namelijk bevolen dat alle mannelijke Joodse babies gedood moesten worden. Mozes werd gevonden door de dochter van Farao en door haar opgevoed als prins aan het hof. Als 40 jarige man slaat Mozes echter een Egyptenaar dood, nadat hij ontdekt had dat hijzelf Joods was en zag dat deze man een Israeliet mishandelde. Hij vluchtte en werd schaapherder in de wildernis van Midjan, 40 jaar lang… wat een drama.Laten we nu eens kijken wat Mozes’ eerste reactie was op God’s opdracht de Israelietn uit te leiden:
Exodus 3:11 “WIE BEN IK, dat ik naar de Farao zou gaan en de Israelieten uit Egypte zou leiden?” Is dit niet een van de belangrijkste vragen die mensen hebben: “Wie ben ik?” Waarom zijn we er, waar komen we vandaan, waarom ben ik zoals ik ben. Waarom hebben we allemaal bevestiging en bemoediging nodig? Enzovoorts.

Gods antwoord aan Mozes was: “Toen zei God: IK BEN IMMERS MET U! …” v12 Het antwoord op al die vragen begint met te weten dat God met ons is. Daarom dat God ook in Mattheus 1:23 aankondigt dat de naam van Zijn Zoon, die geboren zou worden uit Maria, Immanuel zou zijn: “God met ons”. Zoveel vragen worden beantwoord in ons leven als we simpelweg gaan zien dat God met ons is. God zond Zijn Zoon “God met Ons” naar een verloren wereld. Dat betekent dat God zelfs met ongelovigen is, dat wil zeggen Hij is beschikbaar, klaar om hun roep te beantwoorden, niet van heel ver weg, maar van heel dichtbij. God zei tegen Mozes “Ik ben met je”, als Mozes nu had geweigerd om naar Egypte te gaan, om God te gehoorzamen en door was gegaan met zijn eigen zaakjes, dan zou hij altijd rond blijven lopen met de vraag “wie ben ik” en daarme het graf ingegaan zijn. Het is namelijk niet genoeg te weten dat God met ons is. Hij wil een reactie van ons, Hij wil IN ons zijn. Weet je, God had (en heeft) de wereld zo lief dat Hij Jezus al zond voordat wij hem ook maar wilden leren kennen. God was al met ons, voordat wij het wisten.

Toch weten we dat de wereld verloren gaat als ze er niets mee doet. Er moet een respons komen op deze liefdesgift van God.Een werkelijk schitterende tekst in Johannes 14:23 zegt dit:
“Jezus zei: Indien iemand Mij liefheeft, zal hij Mijn Woord bewaren en Mijn Vader zal hem liefhebben en Wij (de Vader en Ik, Jezus,) zullen tot hem komen EN BIJ HEM WONEN.”
De Vader en Jezus koimen bij ons wonen als we Zijn liefde beantwoorden en Hem liefhebben en ons hart voor Hem openen. Ik weet dat velen die dit lezen dat weten. Maar hier en alleen hier ligt de basis voor het begrip van wie wij zijn. Sta er deze week eens bij stil, dat God met je is, zelfs als je het niet voelt, ook als je veel niet begrijpt. God houdt van je en accepteert je…en weet dat je tot je doel komt als je Hem, Jezus, toelaat in je leven te wonen en hem op de ‘troon’ van je leven laat zitten.Gods zegen van vrede over jou ook namens Annick.

© 2005  Alive and Well Ministries       info@www.alive-and-well.org

[/column]