[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

WB35 Identiteit – The King

Door Paul Immanuel

Bob ging naar een ‘garage sale’. In Amerika houden mensen garage sales, waarbij ze alles wat ze kwijt willen op een zaterdag in hun tuin zetten of in hun garage uitstallen, om te verkopen. De garage sale waar Bob naar toe ging, was bij een oude man. In de hoek van diens garage stond iets wat afgedekt was met een oud tafelkleed. Bob keek eronder en zag een oude kapotte Harley Davidson staan (een beroemd en erg gewild motormerk). Hij vroeg de oude man wat hij er nog voor wilde hebben. “Ah”, zei hij, “de prijs die de schroothandel ervoor geeft, want er mankeert van alles aan. Hij doet ‘t niet en ziet er niet uit. Geef maar $35.” Bob betaalde, haalde de motor de volgende dag op en stalde hem in zijn eigen garage.

Na en paar maanden besloot hij er wat mee te gaan doen. Hij belde de Harley Davidson-dealer op en gaf het serienummer van de motor. Nadat de man gevraagd had even te wachten, kwam hij na een paar minuten terug aan de telefoon en vroeg Bobs volledige adres en telefoonnummer en beloofde over een paar dagen terug te bellen. Na twee dagen van stilte werd Bob een beetje zenuwachtig: was het een gestolen Hell’s Angels-motor? Of was hij gebruikt bij één of andere misdaad? Uiteindelijk belde de executive manager van Harley Davidson Amerika hem terug. Hij vroeg Bob naar zijn motor te gaan en te kijken wat er onder het zadel geschreven stond. Bob opende het zadel en zag daar geschreven: ‘The King’. Toen hij dit de manager vertelde, bood deze hem onmiddellijk $350.000 voor de kapotte lelijke en vieze motor. Geschrokken hing Bob op. De volgende dag belde er iemand anders die een half miljoen bood voor de motor. Het kwartje was ondertussen wel gevallen bij Bob. Deze Harley Davidson had aan Elvis Presley toebehoord. Elvis werd en wordt door zijn fans ‘the King’ genoemd.

Waarom vertel ik dit waargebeurde verhaal? Omdat het weer zo’n schitterende illustratie is van een goddelijk principe. Het kwam weer in mijn gedachten omdat ik afgelopen week met iemand sprak die in de moeilijkheden zat. Drugs, problemen thuis, eenzaamheid, enzovoorts. Dan ga je zo gemakkelijk denken en voelen dat je waardeloos bent, dat niemand om je geeft en dat je het helemaal verprutst hebt. Je leven ‘werkt niet meer’ net als die motor. Dit gevoel kan opgewekt worden door allerlei omstandigheden in je leven, die je hebben verwond. Eigen foute beslissingen bijvoorbeeld, of dingen (ernstige dingen) die mensen je hebben aangedaan, een scheiding, enzovoorts, kunnen je in een put gooien van wanhoop en zeer lage eigendunk. Gedachten en gevoelens dat je nutteloos en waardeloos bent en niemand je nodig heeft of zou missen, beginnen dan tegen je te liegen en halen je omlaag…

Het verhaal dat we net hebben gelezen, vertelt ons iets heel belangrijks. Die motor was niet bruikbaar omdat hij kapot was. Hij zag er smerig en roestig uit, omdat hij niet goed behandeld was. Hij leek maar $35 waard te zijn. Maar VANBINNEN staat ‘The King’ geschreven. De motor had toebehoord aan Elvis. Toen dat duidelijk werd, was de motor plotseling een half miljoen waard…, hij had toebehoord aan ‘The King’.

De afgelopen weken hebben we het veel gehad over onze afkomst: we zijn door God geschapen. Ook hebben we veel gedeeld over hoe graag God ons wil herstellen en wil laten lijken op Hem. Hij wil dat we Zijn glorie en heerlijkheid in ons leven ontvangen. Dit is geen loos, leeg verlangen van God; binnenin ons staat Zijn handtekening: ‘The KING of kings’ (‘Koning der koningen’). Het maakt niet uit hoe beschadigd je bent of hoe ‘vies’ je bent of hoe ver je in de problemen zit: Gods handtekening staat nog steeds binnenin je geschreven en DAT betekent dat je nog steeds van grote, grote waarde bent. Van onschatbare waarde. Zo groot zelfs dat Hij niet een half miljoen betaalde, maar het leven van Zijn eigen Zoon Jezus. Dat is de waarde van jou en van elk mens…, en er is herstel mogelijk…

Wat doen we ermee? Blijven we in de hoek van een garage staan, met een kleedje over ons heen, wachtend op de schroothoop? Of geven we ons over aan de Koper, ‘The KING of kings’. Die kan genezing brengen, herstel van je gekwetste en beschadigde gevoelens. Die kan je leven, dat nog steeds van zeer grote waarde is, ook laten functioneren naar wat het waard is.
Wellicht is jouw situatie niet zo dramatisch, maar herken je wel die gedachten en gevoelens van verwerping van jezelf. Gevoelens én gedachten van onwaardigheid en ongewenstheid. Ik wil je een paar tips geven:

  1. Geef je leven over aan God door Jezus volledig als Heer en Vergever van zonde aan te nemen.
    2. Erken: deel je gevoelens en gedachten om te beginnen met God, ook dat wat je als oorzaak ervan ziet.
    3. Herken: blijf niet in deze fase hangen door alsmaar te herhalen, maar begin te herkennen dat ook al is er een reden voor die gedachten, dat gedachten en gevoelens ook vaak liegen. De reden is een feit, de conclusie (gevoelens/gedachten bv. van waardeloosheid) niet. Dus begin deze te weerstaan.
    4. Vervang: begin het Woord van God te lezen met andere ogen: zie hoe God werkelijk over je denkt en vraag de Heilige Geest je te vervullen en te genezen!
    Teksten: 2 Korinthiërs 5:15-21, Jesaja 54, Jeremia 29:10-14a, Jesaja 43:16-21
© 2006  Alive and Well Ministries       info@www.alive-and-well.org

[/column]