We hebben moed nodig. Moed betekent niet dat je geen angst hebt. Het betekent dat je weigert om de angst je te laten tegenhouden. Omdat de meeste mensen wel een zeker angst ervaren, bijvoorbeeld om te spreken, om voor iemand te bidden, om een bediening in de kerk te doen etc., denken ze dat ze niet moedig zijn en het dus niet kunnen. En omdat ze dat denken, zeggen heel veel mensen ‘nee’ tegen de uitdaging.

Een paar jaar geleden hadden we het voorrecht met David Hogan te spreken. Een man die extreem moedige dingen doet. Mijn gedachte was tot dan toe dat hij gewoon geen angst had. Maar niets is minder waar. Hij had in veel situaties wel degelijk angst, maar liet zich leiden door de kracht van de Heilige Geest. De Heilige Geest van moed was in en op hem en hij negeerde de angst.

Het is niet door kracht of geweld, maar door mijn Heilige Geest, zegt God. Door die kracht heeft Jezus, toen hij in de tuin aan het bidden was, vlak voor zijn gevangenneming, de angst overwonnen. Zijn angst was zo extreem dat hij bloed zweette. Maar de liefde voor jou en de passie voor zijn Vader, werkte in hem ongekende moed om door de angst heen te breken en zijn leven te geven.

Wat houdt jou tegen? Waarom zeg jij ‘nee’ tegen mogelijkheden die zich aandienen of tegen uitnodigingen die je ontvangt om iets te doen? Waarom stel je beslissingen uit, waar je het antwoord al van weet. Ik heb het over dingen waarvan je eigenlijk weet dat het God is die wil dat je het doet.

God zelf zegt tegen jou en mij (wat hij tegen Jozua en anderen zei): Joshua 1:6-7 Wees sterk en moedig, want ú zult dit volk het land dat Ik hun vaderen gezworen heb hun te geven, in erfbezit laten nemen. 7 Alleen, wees sterk en zeer moedig,…” 

Jezus houdt van jou en gelooft in jou,

Paul Immanuel en Annick Rooda